Et alternativ til centralvarme

01 April 2022 Niels Geckler

editorial

Varmepumper kan være et alternativ til oliefyr og andre opvarmningskilder i boligen. Find for eksempel luft luft varmepumper i Varde.

Der findes mange forskellige måder at opvarme boligen på. I store dele af landet har boligerne indlagt fjernvarme, som produceres på et stort centralt anlæg til de mange brugere og bringes frem i store rør ned under jorden. Har du ikke mulighed for at blive tilsluttet fjernvarmenettet er der en røkke andre muligheder.

Man kan have centralvarme i boligen i form af gas- eller oliefyr eller luft vand varmepumpe eller jordvarme. Disse typer af opvarmning vil kræve, at der er radiatorer eller gulvvarme med væske i, der kan bringe varmen ud i boligens rum. Jordvarme kræver desuden adgang til et stor udendørsareal. Der skal nemlig graves slanger ned i en meters dybder over et stort areal, for at man kan få varmen ud af jorden og omsat til opvarmning i boligen.

luft luft Varmepumpe

Opvarmning uden radiatorer eller gulvvarme med væske

Har man ikke et radiator- eller gulvvarmeanlæg med væske i, kan man ikke benytte sig af olie- eller gasfyr og heller ikke af luft til vand varmepumper eller jordvarme. Enten kan du installere radiatorer eller gulvvarme, eller du kan finde en anden løsning. 

Den anden løsning kan være en luft luft varmepumpe. Det er bygget op af en del på ydersiden af huset, der trækker varmeenergi ud af luften, og en blæser inde i huset, der sender den varmeluft ud i rummet. Der skal være en blæser i hvert af de rum, som du ønsker opvarmet direkte – lige som du ville have haft en radiator i rummene. Luft luft varmepumpen er for eksempel velegnet i et lille fritidshus, i garagen eller ude i værkstedet, hvor der ikke findes en radiator. Det kan bruges som primær opvarmning af mindre boliger eller som supplerende varmekilde ved siden af fjern- eller centralvarme.

More articles